Carola Paas

Wouter Bessels

Bekijk foto

Het jaar 2014

simple minds

Een ouderwets goede editie, klinkt het daags na deze vijfde Retropop. Niet alleen vanwege de opnieuw stijgende bezoekersaantallen (15.000). Nee, de Mainstage staat letterlijk vol met grote namen, veelal afkomstig uit het decennium waar het bij het festival allemaal mee begonnen is: de jaren 80. En dat valt uitstekend in de smaak.

Hoofdact Simple Minds raakt de gevoelige snaar en zorgt tijdens Belfast Child voor een indrukwekkend muisstil bomvol veld. Level 42 is na vier edities weer terug en dat voelt voor Mark King en consorten als thuiskomen. Ook leuk: voor het eerst staat Golden Earring op Retropop. De Haagse rockers zullen we nog vaak aan de Grote Rietplas verwelkomen. Dit jaar kent het festival voor het eerst drie podia en daarvoor is de indeling van het veld andermaal veranderd.

Op de Nederpopstage staan Kayak, Drukwerk, Spitspolitie (de combi van Splitsing en Jazzpolitie), Drukwerk (Harry Slinger stond tien jaar eerder al op Back To The 80s), New Adventures en Erik Mesie + Toontje Lager. NPO Radio 2 is er opnieuw bij (hun dj’s Frank van ’t Hof en Marc Adriani draaien net als local hero Roy Keuter tot in de kleine uurtjes in de dancestage) en RTV Drenthe maakt de hele dag live-televisie vanaf de Nederpopstage.