Richard Boogert

Wouter Bessels

Bekijk foto

het jaar 2015

tom jones

Exit dancestage, welkom Futurestage. Het jaar waarin Retropop voor het eerst eigentijdse acts een eigen podium biedt. En niet de minste: Jett Rebel, Douwe Bob (die per helikopter vanaf Pinkpop invliegt), Rondé, Afterpartees en The Kik met protestzanger en sixtieheld Armand – die nog geen half jaar later overlijdt. Het podium kan de hele dag op jong én oud rekenen en dat is precies wat Retropop vooraf beoogde. De Nederpopstage kent ook z’n klassiekers met Time Bandits (Alides Hidding even terug op zijn geboortegrond), Nits, Van Dik Hout en een memorabel optreden van Rob de Nijs tot slot.

Vooral Het Goede Doel doet de harten smelten, in de loop van de middag op de Nederpopstage. Zanger Henk Westbroek neemt voor het eerst zijn kleinzoon mee naar een optreden en tijdens de hit ‘Sinterklaas wie kent hem niet’ haalde de zanger zijn driejarige kleinzoon het podium op om het refrein mee te zingen. Een Sinterklaashit gezongen bij 25 graden Celsius.

Toch is 2015 vooral de editie van Tom Jones. Nog nooit eerder boekte Retropop zo’n grote poplegende. En hij stelt als hoofdact op de Mainstage geen moment teleur. Een optreden waar je later van kan zeggen ‘ik was erbij, daar aan de Grote Rietplas’. Een hoogtepunt in de historie van het festival.

Jones is tot op heden de enige artiest die met een privévliegtuig naar het festival komt. Samen met band, crew, diverse managers en een grote lading bagage landt hij daags voor het optreden met een privé Boeing op Groningen Eelde Airport. De aankomst is er een die vergeleken kan worden met die van een staatshoofd. De organisatie dient ‘tarmac access’ te regelen. Dit houdt in dat de vervoersmiddelen (zwarte, geblindeerde VW-busjes) op de landingsbaan dienen te staan zodat het gezelschap onderaan de vliegtuigtrap in kan stappen.

Dat Tom Jones de touwtjes stevig in handen heeft, blijkt later. Het gezelschap verblijft in Groningen. Echter, diverse bandleden willen een warme maaltijd nuttigen in een restaurant in Emmen. Toen ze net het voorgerecht achter de rug hebben, krijgen ze een telefoontje dat Tom Jones binnen een half uur op het festivalterrein arriveert. Er klinkt wat gelach, maar de groep spoedt zich daarop wel linea recta richting het festivalterrein. De reden voor deze haast? Later arriveren dan de grote baas houdt einde dienstverband in. Uiteindelijk duurt het nog anderhalf uur voordat Jones zich aan de Grote Rietplas meldt….

Ook de opmaat naar hoofdact Tom Jones is dik in orde – met OMD, ABC en Live’s Ed Kowalczyk. Ook NPO Radio 2-dj Gerard Ekdom ziet vanaf het VIP-deck dat het in Emmen goed toeven is. Hij zingt woord voor woord mee met zijn favoriet ABC en laat tijdens Tom Jones zelfs even zijn wijnglas staan om met de juiste pasjes alle VIPs aan het dansen te krijgen.

En dat terwijl het festival eerder die dag met Clouseau vanwege de regen nog compleet in het water viel. Alles kwam goed. Met 2015 kan iconische editie (Tom Jones, Rob de Nijs, eerste Futurestage) de boeken in.