Robin Giesen

Wouter Bessels

Bekijk foto

het jaar 2018

bryan ferry

Wederom ondergaat het festivalterrein een metamorfose: Retropop wil verder doorgroeien en breidt uit naar twee dagen met in totaal 20.000 bezoekers. Nog nooit vond in Emmen zo’n omvangrijk festival plaats.

De Mainstage en Futurestage krijgen op zaterdag 9 juni gezelschap van de Nolimitstage en de Tributestage, terwijl het programma van vrijdag 8 juni al om te smullen is. Ronnie Flex trekt duizenden jongeren naar de rand van de Mainstage, waarna Racoon de avond smaakvol inluidt en Ronan Keating als hoofdact van de eerste dag voor een hartverwarmend optreden zorgt. K’s Choice, Razz en Fisher-Z vullen de Nolimitstage, maar de grote verrassing is mashupband Daredevils – die het meezingfeest van het voorgaande jaar in de tent in een hogere versnelling zet.

Ronan Keating is er eentje uit de categorie ‘Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig’. De voormalige zanger van Boyzone – 25 miljoen verkochte albums – is een waar popicoon van de jaren negentig en zette vervolgens met zijn soloprojecten – 20 miljoen verkochte albums – zijn successen voort. De in Ierland geboren en getogen Keating woont inmiddels in Australië, vanwege zijn carrière als jurylid in The X-factor en The Voice.

Toegegeven: Retropop is een mooi festival, maar heeft natuurlijk niet de naam van een Pinkpop, Glastonbury of Rock Werchter. Toch reisde Keating speciaal voor Retropop vanuit Sydney naar Nederland. Hij landt op Schiphol op de dag van het festival. Rijdt naar Emmen, treedt op, duikt een hotel in en keert de volgende dag weer terug naar Australië. Tweemaal een vliegreis van meer dan 24 uur en minder dan een etmaal in Nederland verblijven voor een optreden van iets meer dan een uur.

Na het concert van Ronan Keating kachelen duizenden campinggangers in de kleine uurtjes richting hun campers en tentjes. Om daar de volgende dag onder de relaxte klanken van Chef’ Special weer uit te komen. Vervolgens zorgen Bananarama, Anastacia en The Orchestra voor de prettige dosis meezingers. Zij vormen de opmaat naar een wereldact van formaat, zanger Bryan Ferry.

Een stijlvolle afsluiter van de overweldigende negende editie, die dankzij wervelende optredens van PiL (met John Lydon, oftewel Johnny Rotten – de ongekroonde koning van de punk) en Chi Coltrane (Nolimitstage) en Waylon en De Jeugd van Tegenwoordig (Futurestage) ook als memorabel de boeken in kan.